DOLAR
19,4032
EURO
21,2751
ALTIN
1.252,26
BIST
5.012,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
18°C
Ankara
18°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Çok Bulutlu
19°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
19°C

Kurbanlık hayvanlarda kist hidatik hastalığına dikkat

OSMANİYE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. HASAN ÖZNAVRUZ

Kurbanlık hayvanlarda kist hidatik hastalığına dikkat
17.07.2021
A+
A-

Kurban bayramında kesilecek olan hayvanlarda kist hidatik hastalığına dikkat çeken Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, kist hidatik hastalığının insanlarda karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarda kistler oluşturarak ölüme sebep olabilen bir hastalık olduğunu söyledi.

Kurban bayramı sebebiyle hayvanlarla daha fazla temas edilmesi ve kurban eti tüketilmesi bazı zoonotik hastalıklara maruz kalma riskini arttırıyor. Bu nedenle Kurban Bayramı’nda kurbanlık hayvan nakli ve alımından başlayarak etlerin tüketilmesine kadar sağlık ve hijyen kurallarına azami özen göstermek çevre ve toplum sağlığı açısından önem arz ediyor. Kurban bayramında dikkat edilmesi gereken kist hidatik hastalığı hakkında bilgiler veren Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, hastalığın iç organlarda oluşturduğu kistlerden dolayı ölümcül olabileceğini belirtti.

Hastalığın insanlara etçil hayvanlar özelliklede köpekler tarafından bulaştırıldığına değinen Öznavruz, “Kurban Bayramlarında özellikle dikkat edilmesi gereken kist hidatik hastalığı insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kistler oluşturarak ölümüne sebep olabilen bir hastalıktır. Hastalık insanlara etçil hayvanlar özellikle de köpekler tarafından bulaştırılmaktadır. Hasta hayvanların kesilmesi ve pişmemiş kistli sakatatlarının köpeklere yedirilmesi, hastalığın tekrar köpeklere bulaşmasına neden olmakta, böylece hastalıkta bir döngü meydana gelmektedir. Bu nedenle, pişmemiş kistli organların köpeklere yedirilmemesi, derin çukurlara gömülmesi bu döngünün kırılmasında hayati öneme sahiptir. Kurban Bayramında kurbanların belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kestirilmesi, kurbanlık hayvanın kesinlikle Veteriner Hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmesi, kesim işleminin hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafından yapılması, kesim sonrası hayvanların hastalıklı organlarının ve kan, mide, bağırsak içeriği gibi atıkların gelişigüzel ortalığa atılmaması, kurban kesen, hayvanı yüzerek et taksimi yapan kasap ve yardımcıları ile kurban sahiplerinin çıplak elle hayvanların kan ve çıkartıları ile dokularına temas etmemesi, önlük giymek ve eldiven kullanmak gibi gerekli korunma önlemlerini almaları önemlidir” diye konuştu.