DOLAR
19,4032
EURO
21,2751
ALTIN
1.252,26
BIST
5.012,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
21°C
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Salı Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Aydın’da 184 deve kıran kırana güreşti

AYDIN’DA KIŞ MEVSİMİNİN EN ÖNEMLİ FESTİVALLERİ ARASINDA YER ALAN DEVE GÜREŞLERİ, 1 YIL ARANIN ARDINDAN TEKRAR BAŞLARKEN SEZONUN ÖNEMLİ GÜREŞLERİNDEN OLAN AYDIN GÜREŞİ DE AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖNCÜLÜĞÜNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ. YOĞUN KATILIMIN OLDUĞU GÜREŞLER PANAYIR HAVASINDA GEÇERKEN, 184 DEVE KIYASIYA MÜCADELE ETTİ. VATANDAŞLARIN YOĞUN İLGİSİNDEN MEMNUN OLDUĞUNU İFADE EDEN AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖZLEM ÇERÇİOĞLU; “KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ” DEDİ.

Aydın’da 184 deve kıran kırana güreşti
26.12.2021
A+
A-

Aydın’da kış mevsiminin en önemli festivalleri arasında yer alan deve güreşleri, pandemi nedeniyle 1 yıl aranın ardından tekrar başladı. Ege ve Akdeniz’deki güreşlerin ’deve güreşlerinin Kırkpınarı’ olarak nitelendirilen deve güreşleri Aydın Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirildi. Yoğun katılımın olduğu güreşler panayır havasında geçerken, 184 deve kıyasıya mücadele etti. Vatandaşların yoğun ilgisinden memnun olduğunu ifade eden Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Kültürümüzü yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

Özellikle Ege Bölgesi’nin önemli kültür etkinliklerinden olan deve güreşlerinin önemli ayağı olan Dünya Kupası güreşleri Aydın Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirildi. Ilıcabaşı Ayter Arenası’nda gerçekleşen güreşlerde pehlivan develer maharetlerini sergiledi. Aydın başta olmak üzere, çeşitli illerden gelen 184 deve kıran kırana mücadele etti. Sabah saatlerinde daylak güreşleri ile başlayan güreşler akşama kadar devam ederken, panayır havasında gerçekleşen güreşlere vatandaşlar ve devecilerin ilgisi yoğun oldu. Gerek Aydın’da yetiştirilen gerekse İran’dan getirilen develer zaman zaman çırpma, zaman zaman da sağ ve sol teklerini gösterdi. Baştan sona dostluk müsabakaları şeklinde devam eden güreşlerde kıyasıya mücadele yaşanırken renkli görüntüler de ortaya çıktı.

“Panayır havasında geçiyor”

Protokol üyeleri ile birlikte deve güreşi alanında dolaşarak vatandaşları selamlayan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, güreşseverlere kırmızı karanfil verdi. Vatandaşların yoğun ilgisinden memnun olduğunu ifade eden Başkan Çerçioğlu, güreşlerin panayır havasında geçtiğini belirterek, “Kültürümüzü yaşatmaya devam ediyoruz. Bu sene Dünya Kupası olarak ikincisini düzenledik. Gördüğünüz gibi muhteşem bir kalabalık var, bir panayır havasında geçiyor. Zaten amacımız da buydu. Herkes çoluğuyla çocuğuyla, ailesiyle geldi. Artı bu ekonomik şartlarda Aydın esnafımız düzenlediğimiz bu güreşten çok memnun oldu. Aydın’a dışarıdan gelen misafirlerimizin sayesinde otellerde yer kalmadı. Restoranlarımız doluydu. Bakkal, market herkes 2 gündür muhteşem bir iş yaptı. Biz de tabi ki bundan çok memnunuz. Burada tüm belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz ile beraberiz. Bu kültürümüzü de yaşatmaya devam edeceğiz. Tüm katılımcılara, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Hafta sonu tatilini güreşe gelerek değerlendiren vatandaşlar hem kıran kırana geçen güreşleri izledi hem de ailesi ile birlikte piknik yaptı. Güreşlerin Aydın’ın bir kültürü olduğunu ifade eden güreşseverlerden Hüseyin Halat, “Aydın başta olmak üzere Ege’de deve güreşlerimiz olur. Biz de her sene Aydın’ımızda olan geleneksel deve güreşini izlemeye geldik” dedi.