DOLAR
19,4032
EURO
21,2751
ALTIN
1.252,26
BIST
5.012,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
28°C
Ankara
28°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

K-9 köpekleri Mersin itfaiyesinin gözü kulağı oluyor

MERSİN İTFAİYESİNDE GÖREV YAPAN SERTİFİKALI KÖPEKLER ‘ARES, MAKİ VE MELO’, İZ SÜRME BECERİLERİ İLE ARAMA-KURTARMA FAALİYETLERİNDE YER ALARAK BAŞARILI ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYOR.

K-9 köpekleri Mersin itfaiyesinin gözü kulağı oluyor
07.11.2021
A+
A-

Mersin itfaiyesinde görev yapan sertifikalı köpekler ’Ares, Maki ve Melo’, iz sürme becerileri ile arama-kurtarma faaliyetlerinde yer alarak başarılı çalışmalar yürütüyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından, Jandarma Genel Komutanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile yapılan görüşmeler sonucunda ’Ares, Maki ve Melo’, idarecileri ile birlikte çeşitli eğitimlerden geçirildi. Eğitimleri başarıyla tamamlayan iz takip ve arama-kurtarma köpekleri, aldıkları sertifikalar sayesinde idarecileri eşliğinde tüm çalışmalarda görev alma iznine sahip olmuş oldu.

Belçika Kurdu adıyla bilinen Belçika Malinois cinsi iz takip köpeği ’Ares’in idareciliğini Murat Kurtalan, arama-kurtarma köpeklerinden pointer cinsi ’Maki’nin idareciliğini Ali Aydilek ve labrador cinsi ’Melo’nun idareciliğini ise Mustafa Kemal Büyükoğlu yürütüyor. Ares, Maki ve Melo’nun itfaiye ekibiyle aralarının çok iyi olduğunu söyleyen İtfaiye Dairesi Afet Arama ve Kurtarma Şube Müdürlüğü K-9 Birim Amiri Ali Aydilek, “Zaten biz bir bütünüz. İdareci ve personel bir bütün olduğu zaman başarı kaçınılmaz oluyor” dedi.

“Elazığ ve İzmir depreminde de görev aldılar”

İz takip köpeği ’Ares’ ve arama-kurtarma köpekleri ’Maki ve Melo’ ile yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Aydilek, “Sorumluluk alanlarımızda sürekli kayıp şahıs olayları meydana geliyor. İz takip köpeğimiz Ares ile birçok kayıp şahıs olayına müdahale ettik. Elazığ ve İzmir’de yaşanan deprem felaketinde de arama-kurtarma köpeklerimizi iyi bir şekilde kullandık. Bu can dostlarımız bizim başımızın tacı, olmazsa olmazımız. Zaten biz bir bütünüz. Köpeklerimiz ve idareci olarak bizler, birlikte iyi şeyler başaracağız” diye konuştu.

Aydilek, bünyelerinde bulunan iz takip ve arama-kurtarma köpeklerinin sertifikalı olmasının büyükşehir belediyeleri arasında bir ilk olduğunu vurgulayarak, “Köpeklerimize ve idarecilerimize eğitim aldırdık. Bu kursu tamamlamamış olsalardı şu anda burada görev yapıyor olmazlardı. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de büyükşehirler arasında bir ilki başardık” ifadelerini kullandı.