DOLAR
19,4032
EURO
21,2751
ALTIN
1.252,26
BIST
5.012,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
20°C
Ankara
20°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Çok Bulutlu
18°C
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C

Belediye binalarında hızlı tarama

GEMLİK BELEDİYESİ’NE AİT YAPILAR, İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞTİRÂKİ İSTANBUL BETON ELEMANLARI VE HAZIR BETON FABRİKALARI (İSTON) ŞİRKETİ TARAFINDAN DEPREM YÖNETMELİĞİNE UYGUNLUK YÖNÜNDEN TARANIYOR.

Belediye binalarında hızlı tarama
03.08.2021
A+
A-

Gemlik Belediyesi’ne ait yapılar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirâki İstanbul Beton Elemanları ve Hazır Beton Fabrikaları (İSTON) şirketi tarafından deprem yönetmeliğine uygunluk yönünden taranıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirâklerinden İSTON, Gemlik’te belediyeye ait binalarda tarama faaliyetlerine başladı. Çalışmalara Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Akış Serintürk ve İmar Şehircilik Müdür Vekili Pınar Taş Ateşli katıldı. Risk analizi çalışması hızlı tarama yöntemi adı verilen çalışma ile yapıların deprem yönetmeliğine uygunluğunu hızla belirleyen İSTON yetkilileri, binaların risk analizlerini çıkarıyor.

İlk Fen İşleri Müdürlüğü ve Katlı Otopark’ta başlatılan çalışmalarda İBB yetkilileri, binaların taşıyıcı kolonlarında sıyırma denilen yöntem ile demirlerin korozyon durumunu belirledi. Bazı kolonlarda ise demire ulaşmadan sıvanın kaldırılması ile yüzey sertliği incelenen betonların dayanımları ölçüldü. Ekipler ayrıca taşıyıcı kolonların boyutlarını ölçerken yerleşimlerini de inceledi.

Bu çalışmalardan elde edilen verilen ile binaların 2. derece deprem risk analizi gerçekleştiriliyor. Çeşitli ölçüm ve değerlendirmeler bir araya getirilerek binanın deprem yönetmeliğini ne kadar karşıladığı belirlenerek olası bir depremde göstereceği performans tahmin ediliyor. Elde edilen veriler bölgenin diğer deprem ve zemin verilerinin ölçüme dahil edilmesiyle risk durumu ortaya çıkarılıyor.

İBB tarafından İstanbul’da ücretsiz gerçekleştirilen bu çalışma ile 500 binden fazla bina incelendi. İstanbul’un çeşitli ilçelerinde incelenen 2000 yılından önce yapılmış binaların yüzde 20’sinin risk barındırdığı ortaya çıkmıştı.

Gemlik’te gerçekleştirdikleri çalışmalar için İSTON yetkililerine teşekkür eden Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, deprem riskinin gündemdeki yerini koruduğunu belirterek atılan adımların değerli olduğunu söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iki yılda yüz binlerce binayı taradığını anlatan Sertaslan “Gemlik yapı stoku itibariyle çeşitlilik gösteriyor. 2 bin öncesi yapılan çok sayıda binamız var. Hâlihazırda yeni yapılaşma ilçemizin çeşitli noktalarında devam ediyor. Önceliğimiz, hemşerilerimizin deprem tehlikesi olmayan konutlarda güvenle yaşamaları. İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüz ile Kentsel Dönüşüm Müdürlüğümüz sağlıklı kentleşme ve kaliteli yapılaşma adına gerekli çalışmalarını yürütüyorlar. Bizler de mahalli idareler olarak bütün risklere karşı gerek siyasi gerek teknik tüm adımları atmaya devam edeceğiz” diye bilgi verdi.