DOLAR
19,4032
EURO
21,2751
ALTIN
1.252,26
BIST
5.012,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
21°C
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
27°C

Muratpaşa, pandemide ektiği ürünler ile Tarım Zirvesi’ne katılıyor

MURATPAŞA BELEDİYESİ, İSTANBUL’DA BAŞLAYACAK TARIM ZİRVESİ’NDE, EKŞİSİNDEN TATLISINA, SABUNUNDAN KOLONYASINA 20’YE YAKIN TURUNÇ ÜRÜNÜYLE, BALKON TARIMI UYGULAMALARIYLA VE MISIRDAN BUĞDAYA PANDEMİDE EKİP BİÇTİKLERİYLE YER ALACAK.

Muratpaşa, pandemide ektiği ürünler ile Tarım Zirvesi’ne katılıyor
29.09.2021
A+
A-

Muratpaşa Belediyesi, İstanbul’da başlayacak Tarım Zirvesi’nde, ekşisinden tatlısına, sabunundan kolonyasına 20’ye yakın turunç ürünüyle, balkon tarımı uygulamalarıyla ve mısırdan buğdaya pandemide ekip biçtikleriyle yer alacak. Zirvenin açılışında, Belediye Başkanı Ümit Uysal da bulunacak.

İstanbul’da, 160’a yakın belediye ve 300’ün üzerinde tarım kooperatifinin katılacağı Tarım Zirvesi, yarın Avrasya Gösteri Merkezi’nde başlıyor. 2 Ekim’e kadar devam edecek zirvede, Muratpaşa Belediyesi tarımsal üretim alanındaki çalışmalarını anlatacak, elde ettiği deneyimi belediyelerle paylaşacak.

“Kendine yeten ülke olmak”

Başkan Uysal, gıdada kendine yeten bir ülke olmanın gerekliliğinin bir kez daha anlaşıldığı pandemi döneminde böylesi bir zirvenin gerçekleşiyor olmasının önemli olduğunu vurguladı. Tarımsal üretim konusunda farkındalık oluşturmak için geçen yıl Nisan ayıyla birlikte üretim hareketine başladıklarını aktaran Başkan Uysal, “Şehirleşmesini büyük oranda tamamlamış Muratpaşa’mızda belediye arazilerini işleyerek ekime elverişli hale getirdik. Mısırla başlayan çalışmalarımız buğdayla devam etti” dedi.

“Balkon tarımı”

Yüksek verim alınan bu çalışmalar sonucunda, mısırı un ve buğdayı bulgur haline getirerek Muratpaşa sakinleriyle ücretsiz paylaştıklarını belirten Başkan Uysal, ayrıca, zencefil ve susam tarımı yaptıklarını da söyledi. Belediyenin üretim çalışmalarına ilçe sakinlerinin de ortak olması için balkon tarımı uygulamalarına başladıklarını da dile getiren Ümit Uysal, “Proje kapsamında 5 bin eve marul, maydanoz, fesleğen, adaçayı, kekik ve sarımsak ekili saksılar dağıttık” dedi.

“21 bin 34 turunç fidanı dikildi”

Muratpaşa Belediyesi, bu çalışmalardan ayrı olarak, 2015’te Ermenek Mahallesi’nde 12 dönümde fidan üretim tesisi kurdu. Turunç fidanı üretmeyi hedefleyen bu tesis için bölgede tarama yapıldı ve en sağlıklı turunç meyvelerinden tohumlar alındı. Bu tesiste üretilen fidanlar, Muratpaşa’nın parklarına, kaldırımlarına dikildi. İlçeye 5 yıl içinde 21 bin 34 turunç fidanı dikilirken bu yıl turunçların meyveleri de toplanmaya başlandı. Toplanan meyvelerle Muratpaşa Belediyesi ve Antalya Kadın Girişimi Kooperatifi farklı ürünler elde etmek için çalışmalara başladı. Belediyenin Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi’nde çalışmalarını sürdüren kadınlar, reçelinden ekşisine, sirkesinden lokumuna, şekerlemesine, hatta kolonyasından sabununa 20’ye yakın ürünü turunçla yapmayı başardı.