DOLAR
19,4032
EURO
21,2751
ALTIN
1.252,26
BIST
5.012,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
22°C
Ankara
22°C
Az Bulutlu
Salı Yağmurlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Şanlıurfa’da acı telaş

2021 YILININ İSOT SEZONU BAŞLADI

Şanlıurfa’da acı telaş
14.08.2021
A+
A-

Şanlıurfa yemeklerinin vazgeçilmez baharatları arasında yer alan isotta acı telaş başladı. Tarladan sofraya kadar birçok zahmetli aşamadan geçen isot, kavurucu sıcakta üreticisinin ellerinde tat buluyor.

Tadı, rengi ve kokusuyla Şanlıurfa yemeklerinin vazgeçilmezi olan isotta acı telaş başladı. Baharda ekilerek Temmuz sonu ile Ağustos başında hasadı yapılan biberler, birçok zahmetli aşamadan geçilerek isot haline getiriliyor. Sıcağın etkisiyle kırmızıya dönen biberler, çiftçiler tarafından tarladan toplanıyor. Kadınlar tarafından tohumları ayıklanan biberler, daha sonra belirlenen alanlarda serilip güneşte kurutuluyor. Birkaç gün içinde kuruyan isotlar, tırmık yardımıyla toplanıp makineye vuruşuyor. Tuz ve zeytinyağı ile tatlandırılan isot sofralardaki yerin, alıyor.

İsotun maliyeti ve fiyatında yükselme olduğunu söyleyen üretici Ahmet Polat, “İsot sergimiz Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Ulubatlı Mahallesi’nde bir yer almaktadır. Genelde işçi arkadaşlarımızın çoluk çocuğuna yakın olan bir yerlerde kuruyoruz. 2021 yılının isot hasadı başladı. Bu yıl isot fiyatlarımız çok yüksek ve isot işlenmesi için belediyemizden bizlere bir yer verilmesini istiyoruz. Şu an yer sıkıntısı çekiyoruz. Bu yıl fiyatlarda yüksek, bütün masraflar ikiye, üçe katlandı. Dışarıya ihracatımız olmadığından dolayı biber fiyatlarımız her yıl yerinde sayıyor. Biz de yetkililerden yardım bekliyoruz. Geçen yıl bu bizim çalıştığımız biber 2 lira 30 kuruştu. Üç lira ile 3 buçuk arası olacak. Fiyatlar belli olana kadar çiftçilerden emanet olarak getiriyoruz. Şu anda isotlar elle çöpleri temizlendikten sonra makinalarda parçalanıp tarlalara seriliyor. Bir süre kurutulduktan sonra vatandaşların hizmetine sunuluyor” dedi.

Yaklaşık 50 derece altında çalışıyor

Yaklaşık 50 derece sıcakta ve acı içerisinde çalıştıklarını belirten Bilal Pınar, “Günlük ortalama 100 liraya çalışıyorum. Yaklaşık 45 ile 50 derece sıcağın altında çalışmak zordur ama mecbur, ekmek parası için çalışıyorum. Buradaki görevim biber çekmek, tarlaya sermek, kuruyanlarla ilgilenmek, daha sonra çadırları topluyorum. Parası az olsa da idare ediyoruz. Mecbur ekmek parası” diye konuştu.