DOLAR
19,4032
EURO
21,2751
ALTIN
1.252,26
BIST
5.012,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
20°C
Ankara
20°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
26°C

40’ından sonra okuma-yazma öğreniyorlar

MERSİN’DE BELEDİYENİN AÇTIĞI ‘OKUMA-YAZMA’ KURSUNA KATILAN VE ÇOĞUNLUĞU KADINLARDAN OLUŞAN KURSİYERLER, 40 YAŞINDAN SONRA OKUMA YAZMA ÖĞRENİYORLAR.

40’ından sonra okuma-yazma öğreniyorlar
23.01.2022
A+
A-

Mersin’de belediyenin açtığı ’okuma-yazma’ kursuna katılan çoğunluğu kadınlardan oluşan kursiyerler, 40 yaşından sonra okuma yazma öğreniyorlar.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesinin Toroslar ilçesi Turgut Türkalp Mahallesi’ndeki LGS’ye hazırlık kurs merkezinde okuma-yazma kursu açıldı. 8 kadının başvurduğu kurs başlarken, ücretsiz olarak verilen okuma-yazma kurslarının dezavantajlı diğer mahallelerde de sürdürülmesi planlanıyor.

Kurs merkezinde görevli Türkçe Öğretmeni Berfin Önder, velilerden okuma-yazma kursuyla ilgili yoğun talep aldıklarını belirterek, “Yetişkinler için birinci kademe okuma-yazma kursunu açtık ve sınıfımın büyük çoğunluğunun kadınlardan oluşması benim için ayrı bir mutluluk oldu. Dönemin sonunda her istediğini okuyabilen, kendisini iyi ifade edebilen güçlü kadınlar olarak çıkmalarını umut ediyoruz. 5 kişiyle başladık, daha sonra bu artarak 8 kişi oldu. Daha da artacağını düşünüyoruz. Belediyemizin bu mahallede yaptığı ilk çalışma ve devam edeceğiz. Okuma-yazma bilmeyen vatandaşlarımıza sınıflarımız açık” dedi.

“Babam görmüş olsaydı gurur duyardı”

Kursa katılan 42 yaşındaki Sıdıka Çınar, daha önce kendisine gelen mesajları çevresindekilere okutmak zorunda kaldığını belirterek, “Ev temizliğine gidiyorum. Gidiş gelişlerde sorun yaşıyorum. Mesela evin adresini söylüyorlar, okumam yazmam olmadığı için ‘bana tam olarak yazıp gönderin, abime ya da kardeşime okuturum’ veya ‘tam olarak yerini söyleyin, ben oraya geleyim’ diyorum. ‘Okumam-yazmam olsa bu kadar rezillik çekmem’ diyordum. Şimdi bu kursu duydum çok sevindim. ‘Ben gideceğim’ dedim abime. ‘Sıdıka geç bile kaldın, senin adına çok sevindim, sen başaracaksın’ dedi. Babam görmüş olsaydı gurur duyardı, eminim ki annem de gurur duyardı” ifadelerini kullandı.

“Doktoruma kendim gidip geleceğim, her şeyi kendi başıma başaracağım”

Kursa katılan 7 çocuk annesi 48 yaşındaki Azize Akay da okuma-yazma bilmediği için yaşamı boyunca sıkıntı yaşadığını vurgulayarak, “Çocuklardan hastane için ‘bana bir randevu alın’ diye rica ediyorum. ‘Aman anne bıktırdın’ diyorlar. Artık onu kendi kendime yapacağım. İlaçlarımı kendim içeceğim, doktoruma kendim gidip geleceğim. Her şeyi kendi başıma başaracağım. Bir de kitap okumayı öğreneceğim” diye konuştu.

“Okuma-yazma olmayınca gittiğim yeri bulamıyorum”

Kursa katılan 5 çocuk annesi Gazali Kortak ise, “Hastaneye gidiyorum, okuma-yazma olmayınca gittiğim yeri bulamıyorum, başkasından rica ediyorum. Bazıları yardımcı oluyor, bazılarıysa tepki veriyor. İnsanın zoruna gidiyor. Bazen birinden rica ediyorum, ‘cahil’ diyor, o zoruma gidiyor” dedi.

Kortak, 5 çocuğunu okuttuğunu ve okuma-yazma öğrenme hayalini artık gerçekleştireceğini vurgulayarak, “Hepsinin diplomaları var. Ayakta durdum, okuttum. Ben okumadım ama onları okuttum. Ben de şimdi okuyup ayakta duracağım. Bize açılan kurs sayesinde, öğretmenimizin sayesinde inşallah okuma-yazmayı çözeceğiz” diye konuştu.